Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.

Het begrip veiligheid bestaat zowel rationeel als denkbeeldig. Rationeel kunnen er allerlei berekeningen worden toegepast op een situatie om te bepalen of deze veilig is. Daarnaast is er nog denkbeeldige veiligheid. Iemand kan zich veilig voelen, maar het rationeel gezien niet zijn en andersom. Dit wordt ook wel schijnveiligheid (resp. schijnonveiligheid) genoemd. Om de veiligheid te waarborgen bestaat er regelgeving en er zijn maatregelen die u kunt treffen om de veiligheid te verhogen.

Veilig wonen doet u natuurlijk het liefst in een veilige buurt. Samen met uw buren kunt u ervoor zorgen dat uw buurt minder aantrekkelijk is voor inbrekers. U kunt ook uw gemeente en wijkagent hierbij betrekken en om advies en hulp vragen. Ook een PKVW (=Politie Keurmerk Veilig Wonen)-certificaat kan helpen om uw woning veiliger te maken. Bekijk eens de Preventiemeter. Hierop is te zien hoeveel woningen in uw omgeving een PKVW-certificaat hebben. Deze woningen zijn goed beveiligd en hebben een lagere kans op inbraak.

De zesde Nationale Inbraakpreventie Weken 2017 zijn van 1 mei tot en met 30 juni 2017. Dit initiatief heeft maar één doel: Nederland veiliger maken.

Elke inbraak is er een te veel!

Meer aandacht voor inbraakpreventie, dat is waar de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken voor staat. Hoewel het aantal inbraken de laatste jaren sterk is gedaald, is elke inbraak er nog steeds een te veel.

Een onveilig gevoel

Een inbraak heeft vaak een enorme impact op de slachtoffers. Een onveilig gevoel in uw eigen huis, slecht kunnen slapen, concentratieproblemen, boosheid en irritatie. De gevolgen van een inbraak zijn groot. De stichting wil mensen meer bewust maken van de maatregelen die u makkelijk zelf kunt nemen om uw huis (en buurt) te beveiligen.

Beveilig óók uw achterdeur!

Maar liefst 60% van de inbraken vindt plaats via de achterdeur. En dit terwijl slechts 16% van de mensen een goed slot op de achterdeur heeft.

90% minder kans op een inbraak

Met goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk en een aantal praktische beveiligingstips kunt u de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen. Wist u bijvoorbeeld dat de kans op een inbraak met maar liefst 90% (!) afneemt als u uw deuren compleet beveiligt?

Hoe voorkomt u een inbraak?

Vaak door een aantal simpele maatregelen die u zelf kunt nemen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) omvat die maatregelen die u kunt nemen om uw woning, maar ook flatgebouw en wijk veiliger te maken.

Hieronder vindt u tips om uw woning en woonomgeving veiliger te krijgen:

 • Sluit altijd alle ramen en deuren. En draai deuren op slot, ook als u even weggaat.
 • Gebruik uw buitenverlichting. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
 • Plaats waardevolle spullen uit het zicht.

Inbraakmethodes

Er zijn veel verschillende inbraakmethodes. Inbrekers proberen steeds wat nieuws. Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende manieren én hoe u ze kunt voorkomen.

Meer preventietips

 • Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten.
 • Verstop uw sleutels niet buiten. Onder de mat of in de bloempot is geen geheime plek.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos.
 • Zorg dat uw deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk.
 • Markeer of graveer uw eigendommen en registreer ze.
 • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’.
 • Laat ’s avonds lichten branden als u weg bent. Dit kan met tijd- of schemerschakelaars.
 • Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid.
 • Word lid van een (digitale) buurtpreventiegroep.
 • Bij een verdachte situatie, bel altijd 112!

Veilig op vakantie tips

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak makkelijk te zien waar bewoners voor langere tijd weg zijn; post op de mat, gordijnen die gesloten blijven en nooit een lampje aan. Het advies: geef uw woning een bewoonde indruk.

 • Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer u op vakantie bent.
 • Vraag aan de buren of familie of zij hun auto af en toe op uw oprit parkeren.
 • Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter.
 • Zet uw fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.
 • Vertel niet op sociale media dat u op vakantie gaat. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
 • Plaats ook geen vakantiefoto’s op sociale media tijdens uw vakantie

 

Jasperine van Wakeren
Specialist Veiligheid