U bent ondernemer, u hebt er bij de start voor gekozen in uw eentje te gaan ondernemen. Geen baas meer boven u. Uw Eigen Ding doen. U krijgt het steeds drukker. De druk dat elke maand geld binnen moet komen neemt af. En dan komt het moment dat u meer vraag heeft dan u aan kunt. Dan is de verleiding groot om te gaan groeien.

U bent uniek

Met iemand anders gaan samenwerken betekent dat die ander zichzelf is. Net als u dat bent. De beste groei bereikt u om met iemand te gaan samenwerken die uw kwaliteiten aanvult. Kies voor iemand met commerciële kwaliteiten als u zelf moeite heeft met het verkoopdeel van uw onderneming. Kies voor een gestructureerd persoon als u zelf een beetje een chaoot bent. Profiteer van elkaars kwaliteiten.

Personeel?

Tegenwoordig wordt er niet meteen personeel aangenomen. Dat brengt direct behoorlijke kosten met zich mee, 30% bovenop het salaris als vuistregel. Ga dus samenwerken met andere zzp’ers. Leg afspraken vast over hoe kosten en opbrengsten verdeeld worden.

Naar buiten treden

Samenwerken betekent dat u meer werk aan kunt. Denk goed na over hoe u dat aan uw (potentiële) klanten gaat vertellen. Wordt het een linkje op uw website of willen jullie de gebundelde kracht juist over het voetlicht brengen?

Moet u wel groeien?

De titel van dit blog is nog niet aan bod gekomen en beantwoord. Hiervoor is een aantal tips gegeven dat als u wilt groeien, waar u zoal tegenaan loopt. Lang niet alle aspecten zijn behandeld, maar dat komt in volgende blogs hier.

Stel u zelf de fundamentele vraag of u wel wilt groeien. Komt uw omzet gemakkelijk binnen, omdat u veel gevraagd wordt? Kunt u kiezen uit welke klanten u gaat helpen? Vraag u zelf af of u niet gewoon die veelgevraagde specialist met een wachtlijst wil blijven.