Elk jaar is het weer zover. Een groot deel van de Nederlandse bevolking ontvangt weer een blauwe envelop of een bericht in de online Berichtenbox van Mijnoverheid.nl. De uitnodiging om de belastingaangifte inkomstenbelasting in te dienen. In de aangifte inkomstenbelasting doen we ook aangifte van belasting over vermogen.

Kinderalimentatie

Voor sommige mensen is de aangifte een peulenschil, voor anderen is het als hogere wiskunde. Vanuit de accountancy houd ik altijd goed bij of er nog wezenlijke regels in de wet inkomstenbelasting zijn aangepast. In 2017 zijn er ten opzichte van 2016 niet veel regels veranderd. Het heffingsvrij vermogen is iets omhooggegaan. Waar ik u wel op wil wijzen, is dat er een aftrekmogelijkheid bestaat als een partner kinderalimentatie moet betalen.

Heeft u een vermogen tot € 24.437, dan hoeft u geen belasting over uw vermogen af te dragen. Heeft u een fiscaal partner, dan is uw heffingsvrij vermogen samen € 48.874. Je mag daarvan schulden boven de € 3.000 aftrekken. Zo ook de verschuldigde kinderalimentatie.

Regelwijziging kinderalimentatie

Tot 2015 kon de betaalde kinderalimentatie als aftrekpost ‘onderhoud kinderen’ afgetrokken worden in box 1. In 2016 kan de contante waarde van de verplichting afgetrokken worden van uw vermogen in box 3. De rekenmethode is echter complex, onder het mom “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.”

Let wel op. Vanaf 2017 kunt u de waarde van deze verplichting niet meer opgeven in uw aangifte. U mag deze dus nog wel meenemen in uw aangifte over 2016.

Voor een correcte berekening raad ik u aan om toch een vakman in te schakelen. Zo voorkomt u dat u te veel belasting betaald, of ellende achteraf.

Dennis van Kesteren